Categorie: Dieptepsychologie

  • De Leeuwenpoort naar hoger bewustzijn

    Door de publicatie van mijn boek over theoretisch fysicus Wolfgang Pauli heb ik contact gekregen met een groep Duitse natuurkundigen. Hun interesse gaat ook uit naar de Jungiaanse psychologie waarin een proces van psychische ontwikkeling centraal staat dat individuatie wordt genoemd. Pauli heeft ervaren dat je dit proces dient te doorlopen om de kwantumfysica te […]

  • De stem van Lady Gaia

    Met een zekere regelmaat trek ik de Goddess Card Mawu die voor Moeder Aarde staat. Dat zou kunnen betekenen dat ik een taak heb op het gebied van milieubewustzijn. Nu ben ik geen milieuactivist en zeker ook geen klimaatactivist. Ik betwijfel of de klimaatwetenschap kan weten wat er met de opwarming van de Aarde aan de hand is, als er geen pogingen worden ondernomen om nader met de Aarde als Lady Gaia in gesprek te komen.

  • Naar een planetaire renaissance

    Het heeft lang geduurd voordat de inzichten van Wolfgang Pauli in de belangstelling kwamen te staan. In de natuurkunde worden ze genegeerd. Klaas van Egmond, faculteitshoogleraar geowetenschappen aan de Universiteit Utrecht, heeft het mensbeeld van Rudolf Steiner en dat van Jung en Pauli gebruikt om een antwoord te ontwikkelen op de huidige crisis in de wereld. Dat heeft hij uitgewerkt in zijn boek Een vorm van beschaving (2010). Onlangs is hij vanwege een initiatief van de Franse president Macron begonnen aan een project om een moreel kompas te ontwikkelen voor een wereld waarin een perfecte storm waait.

  • Nieuwe numerologie

    Het valt niet mee om een nieuwe numerologie uit te werken. De bestaande numerologie is uit Tibet afkomstig en ik kan nergens een originele bron vinden. Ik heb weinig aan de betekenissen van de getallen 1 tot en met 9, als ik wil weten wat er voorbij 10 valt te verwachten. Daarom heb ik zelf een invulling gegeven aan de getallen 11, 12 en 13. Eerder heb ik dat in De dertien tonen van de schepping gedaan aan de hand van de Tzolk’in, de rituele Maya-kalender.

  • De Nieuwe Aarde

    Kennen we onze eigen Aarde wel? Toen ik mij intensief met de Jungiaanse psychologie bezighield, ontdekte ik dat de grondleggers ervan, Carl Gustav Jung en Marie-Louise von Franz, in hun kindertijd en hun jeugd, dromen hadden gehad waarin ze moesten afdalen in de aarde, omdat daar het geheim van de wederopstanding te vinden was. Zelf heb ik op mijn achttiende gedroomd dat ik mij met mijn moeder in een Oudegyptische grafkamer bevond waar een mummie onverwachts tot leven kwam. Later vertelde Eva Wertenschlag-Birkhäuser mij dat deze mummie een groot geheim was en dat de genezing voor de noden van onze tijd daarin te vinden was.

  • Herziening van de Jungiaanse psychologie

    Antwoord op Job is een zeer persoonlijk boek van Jung dat over Jahwe gaat, de godheid wiens naam in het joodse geloof niet wordt uitgesproken en daarom veel vaker de Heer of de Here wordt genoemd. Je hebt ook de voorstelling van Jahwe uit de gnostische geschriften die volgens Jung heeft doorgewerkt in het werk van Freud. In Herinneringen, dromen, gedachten merkt Jung op: ‘In Freuds mythe openbaarde hij zich als een demon die een wereld vol teleurstellingen, illusie en leed heeft voortgebracht.’ De Jungiaanse psychologie zou herzien kunnen worden als we gingen beseffen dat het godsbeeld van Jung ook op een gnostische mythe is gebaseerd.

  • Leerling van Von Franz

    Wat bezielt Wodan om in onze dromen te verschijnen? Ik ben niet de enige. Want een kennis van mij droomde dat Wodan zijn tuinhuis wilde gebruiken om te overnachten. Carl Gustav Jung heeft een keer tijdens een stille avond in 1924 het Wilde Heir van Wodan voorbij zijn vakantiewoning horen trekken. Hij hoorde voetstappen en muziek, stemmen en lachen. Ik ken een Zwitserse die dit leger van gestorven soldaten al een paar keer op verschillende locaties heeft gehoord. Jung heeft later uit de Luzerner Chronik opgemaakt dat de zalige lieden het Wodansleger van afgescheiden zielen vormen. Hij legt een verband met het lijk van een Franse soldaat dat drie jaar later bij bouwwerkzaamheden gevonden werd.

  • De zingende berserker

    In de nacht van 26 op 27 januari 1972 kreeg ik een opmerkelijke droom. De inhoud hiervan was mede beïnvloed was door een boek van Roger Lancelyn Green over Scandinavische mythen en sagen. Ik had dat boek zojuist gelezen en was onder de indruk geraakt van de figuur van Odin die als aanvoerder van de goden van de bovenwereld een bittere strijd tegen de reuzen moest voeren. Merkwaardig in de Scandi­navische mytholo­gie is dat Odin deze strijd niet kan winnen. Vanaf de eerste dag van de schepping weet hij dat op een zekere dag de hele wereld zal vergaan. Dit is de dag van de godensche­mering, de dag van de laatste grote strijd. Dit levensgevoel beheerst ook de verschillende sagen uit Scandina­vië. Ze eindigen vol­gens Green ‘alle drama­tisch, of de held nu Gunnar, Grettir of Sigurd zelf was: zij geven het beeld van de dappere die tever­geefs strijdt tegen het nood­lot.’ (Scandinavische mythen en sagen, p. 8) En toch is Odin niet defini­tief ten onder gegaan. Hij leeft nog, zoals blijkt uit de droom:

  • De poort naar oneindigheid

    Nu ik de respectabele leeftijd van 65 jaar heb bereikt, heb ik besloten om de Jungiaanse psychologie te herzien. Dat is niet zo eenvoudig. De vraag is ook hoe ik argumenten kan vinden die ook die mensen kunnen overtuigen die als Jungiaans therapeut werkzaam zijn. Daarom heb ik voor de JUNGacademie in Amsterdam een essay geschreven waarin ik stap voor stap dichtbij mijn eigen ervaringen ben gebleven.

  • Een nieuwe tijd in de wetenschap

    In mei 2016 ging ik naar een symposium van de KNAW (Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen) over het toeval. Daar werd The Challenge of Chance onder redactie van Klaas Landsman en Ellen van Wolde gepresenteerd. Landsman is natuurkundige en Van Wolde theologe. Ooit heeft Albert Einstein het toeval uit de natuurkunde willen verbannen met de spreuk ‘God dobbelt niet.’ Maar toeval is het gevolg van de individualiteit van fysische toestanden. Er vinden volgens de kwantumfysica sprongen plaats tussen fysische toestanden. Zonder de regels van de kwantumfysica zou er geen spontaniteit en individualiteit van atomaire processen bestaan. Er zouden ook geen scheikundige elementen, sneeuwvlokken, sterren en levende wezens bestaan.