Brief aan Anne, Paul en Jenny (Wally Wojtowicz jr.)

Wally Wojtowicz sr.: ‘Anne, Paul en Jenny Bakeman zijn zo’n 36 jaar lang bevriend met Wally en zijn familie. Jenny en Wally bezochten dezelfde dagverblijven in onze omgeving toen ze jong waren. De “Jenny” in deze brief is ten tijde van het schrijven ongeveer 40 jaar oud, en net als Wally een niet sprekend autistisch persoon. Jenny en haar familie bezoeken Wally en zijn familie geregeld door het jaar heen. Wally ziet er altijd erg naar uit om tijd door te brengen met zijn oude vriendin Jenny. In deze brief laat Wally zien hoe gevoelig hij is voor zijn omgeving en hoeveel hij van de natuur houdt.’

12 oktober 2006

 

Lieve Anne, Paul en Jenny,

 

ik dacht zonet hoeveel ik van jullie bezoek heb genoten toen we in Maine waren. Ik hoop dat jullie genoten hebben van jullie reis naar Schoodic Point. De ervaring van deze mooie plaats is nu een herinnering voor mij die in mijn geest zal blijven rusten zoals een van de concerto’s van Mozart waaraan ik dikwijls denk.

 

Ik heb, denk ik, elke golf, boom, rots en zeemeeuw van deze reis naar Schoodic Point in mijn geheugen geprent. Ik keek naar deze objecten alsof zij mijn vrienden van jaren geleden waren die ik in vier jaar niet meer heb gezien. Ze zijn nog precies zoals toen ik ze de laatste keer zag. De eeuwige golven omhelzen de rotsen aan de oever met hun trillend vloeibare slagen van schuim, als geverfd met een glanzende kleur zonder veeg van een penseel. Elk van de rotsen die naar de zee uitstaken voelt de vochtige frivole koele tinteling van de ijzige golven zoals je de barstende bellen zou ervaren die op het puntje van je tong aan een glas gemberbier ontsnappen. Zwermen luidruchtige zeemeeuwen stegen op met het eenvoudige ritme van de botsende golven dat ononderbroken van de grijze rotsen weerklonk die de kust versterkten.  De meeuwen dansten met vreugde en vrijheid op de verweerde natte en met mos bedekte grijze rotsen terwijl de zeebriesjes hen zo zacht van hun dansvloer optilden om precies weer zo zacht terug te zetten zodat ze hun dans weer konden hervatten in hun solo-interpretatie van de muziek van de golven en de wind. Maat na maat speelden de liederen en de muziek terwijl ik toekeek en luisterde, en de meeuwen dansten. Hun vrijheid om gelijktijdig te vliegen vermomt hun passie om hun genoegen te volgen om uit de hand van een perfecte vreemden te eten. Nog denk ik aan hen in hun vlucht, zo bevallig, zo begaafd en zo perfect in wat zij doen.

 

Op een middag stelde ik me voor dat ook ik een meeuw was die de vrijheid had om boven de golven en boomtoppen van Schoodic Point te vliegen. Op diezelfde middag stond een zeemeeuw op een rots voor mij. Wij staarden elkaar een lange tijd aan, terwijl we probeerden elkaars geest en gedachten te lezen alsof we al jarenlang bevriend waren.  Ik moet bekennen dat als ik geen ALS had gehad ik mij misschien bij hem had gevoegd of dat ik dat in ieder geval geprobeerd had voor een korte vlucht. De meeuw en ik begrepen elkaars beperkingen en genoten van elkaars gezelschap, ieder ervan bewust misschien dat wij totaal van deze korte ontmoeting genoten. Deze ontmoeting met de meeuw versterkt enkel mijn ideeën over de mogelijkheid dat dieren een geest hebben en in staat zijn tot een bepaald niveau van gedachten.  Ik denk dat de dieren meer krediet voor hun intellectuele bekwaamheden verdienen dan wat de meeste mensen hun krediet voor geven.

 

 

 

Schoodic Point (Maine).

 

Ik herinnerde me de bomen bij Schoodic Point, puntige dennenbomen zoals onze vriend hen noemde. Zij staken hun verweerde armen uit naar de zee alsof ze God prezen voor alle schoonheid van Schoodic Point. Ik moet jullie, Anne, Paul en Jenny, vertellen, dat iedere puntige dennenboom een eigen stem en  persoonlijkheid heeft. Luister gewoon als zij zingen terwijl de oceaan zachtjes door hun takken waait.  Gedachten over de liederen die ze voor mij zongen zal mijn ziel kracht geven tot mijn volgend bezoek.  Uitgestrekt naar de zee begroeten verweerde armen het getij en de inkomende mist en zoute nevel.  Geduldig groeien deze bomen van jaar naar jaar zo langzaam in houding, maar ot grote hoogten in hun stoïcijnse wijsheid. Heldere puntige dennenboom, indien u met mensen kon converseren, ben ik ervan overtuigd dat de gedichten die u zou vertellen aan mensen zoals ik niet tevergeefs zouden zijn. U  begrijpt mij beter dan de meeste mensen dat doen, aangezien ik net als u in stilte leef terwijl ik van de genoegens van mijn zintuigen geniet en aan hen in stilte denk als ik net als u van het leven en de macht van de onophoudelijke wind geniet. Kijk naar hoe wij de decennia van onze vriendschap doorstaan hebben. Beide kijken we naar de zee voor inspiratie, leven in kalme eenzaamheid op de oever van de eenzame, soms stormachtige zee. U hebt ook naar mij gekeken en ik naar u met de voldoening dat ik  niet alleen in mijn wereld van kalme eenzaamheid sta. Puntige groene dennenboom, u zult morgen weer naar de zee kijken om getuige te zijn van de wind die in uw takken huilt. Zing uw zoet refrein opnieuw over het geluid van de botsende golven.

 

 

Een van de buitengewone genoegens van de reis van dit jaar naar Schoodic Point waren de koningsvlinders. Ik was zo opgewonden door hun aanwezigheid. Toen ik hen op de heldergele guldenroede zag zitten, wist ik gelijk dat ik deze reis zou blijven herinneren door deze beelden aan mijn andere prettige herinneringen toe te voegen, beelden van ongelooflijk mooie insecten zittend op de guldenroede of rondfladderend op de wind alsof ze aan een onzichtbare draad uit een witte wolk hingen. Pap heeft de recente aflevering van “the weekly packet” met een heel informatief artikel over de koningsvlinder. Ik leerde van dit korte artikel zoveel over deze mooie schepsels dat ik dacht dat jullie er ook van zouden genieten. Ik zal mijn vader vragen om een kopie van het artikel naar jullie toe te sturen. Paul, als jij mij een kopie van de digitale foto die jij van de vlinder hebt gemaakt kunt sturen zou ik je zeer waarderen en dankbaar zijn.

 

Anne en Paul, dank voor al jullie inspanningen, niet alleen van jullie reis naar ons in Schoodic Point, maar ook voor al jullie talrijke bezoeken naar ons huis in Clifton Park in [de staat] New York. Ik weet dat jullie je veel moeite voor deze reizen getroosten. Ik wil jullie voornamelijk danken dat jullie Jenny meebrengen om mij te bezoeken. Onze speciale relatie heeft stand gehouden over vele jaren en zal verder groeien over vele komende jaren. Geef Jenny alsjeblieft een omhelzing en een kus van mij. Elke keer als ik Schoodic Point in mijn geest te voorschijn roep zie ik Jenny samen met alles van deze mooie plaats waar ik van hou.

 

Paul, Anne en Jenny, ik wil jullie opnieuw bedanken voor jullie standvastige vriendschap. Ik hou van jullie allemaal.

 

Met vriendelijke groeten

 

Wally, Jr.

 

PS. Doe Eric alsjeblieft de hartelijke groeten van mij.

 

Toelichting: De Monarch koningsvlinder is een grote, oranje- en zwartkleurige vlinder die vrij algemeen voorkomt in grote delen van Noord-Amerika. Deze vlinder is bekend vanwege haar jaarlijkse trektochten naar en van de overwinteringgebieden in Mexico en Californië.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *